Buttermilk chicken memang sedap dimakan dengan nasi putih panas dan cili potong. Cuma kalau overload akan muak tapi kalau makan kedai, buttermilk paling sedap saya makan di Ahcheng kat Giant seksyen 13.
Situ ayam dia grill...tp jauh nak gi selalu plus mahal gak so skali skala buatla sendiri.
Bahan ayam :
** Ayam tanpa tulang ( breast atau thigh buang tulang )
** Tepung jagung
** blackpepper sikit
** Paprika
** 2 bawang putih tumbuk hancur
** Garam dan gula skit
** 1 sudu kecil serbuk kari
Bahan kuah :
** 1/2 bawang holland cincang
** 2 ulas bawang putih cincang
** 3 sudu buttercup
** 3/4 susu cair ( carnation brand kalo boleh )
** daun kari
** garam
Cara ;:
1. Untuk ayam, perapkan semua kecuali tepung jagung...
2. Panaskan minyak, gaul ayam diperap yang lembap tu kat tepung maka tepung akan salut
3. Goreng dan ketepikan.
4. Untuk bahan kuah pula, panaskan buttercup sampai cair. Masukkan bawang putih dan hollans yang dicincang.
5. Dah naik bau, sila masukkan daun kari dan susu cair.
6. Perasakan dengan garam dan tuang sikit air ikut nak pekat ke cair. Takyah pun takpe.
7. Akhir sekali masukkan ayam dan kacau sebati api tutup.
Siap !!!!
senangnya! nanti boleh try la
ReplyDeletesimple je sha.. lg puas makan
DeleteWaaah.. sedapnyaas
ReplyDeleteInsyaAllah awak...senang je. Sedapp
DeleteMenarik ni.. terima kasih ats sharing resipinya
ReplyDeleteInsyaAllah sama sama awak. Nanti nak tanya pape drop je komen. Tp memang simple ni
DeleteSenangnyq.. boleh try ni
ReplyDeleteInsyaAllah senang awak...nanti pape x paham drop komen eh.
DeleteSedapkan...penah masak sekali 2 hehe..tp best kalau makan kat Jibril 👍
ReplyDeleteJibril kat mana eh mama darwish?
Delete