Friday, 23 March 2018

RESEPI BUTTERMILK CHICKEN

Salam alayk

Buttermilk chicken memang sedap dimakan dengan nasi putih panas dan cili potong. Cuma kalau overload akan muak tapi kalau makan kedai, buttermilk paling sedap saya makan di Ahcheng kat Giant seksyen 13.

Situ ayam dia grill...tp jauh nak gi selalu plus mahal gak so skali skala buatla sendiri.




RESEPI BUTTERMILK CHICKEN

Bahan ayam :

** Ayam tanpa tulang ( breast atau thigh buang tulang )

** Tepung jagung

** blackpepper sikit

** Paprika

** 2 bawang putih tumbuk hancur

** Garam dan gula skit

** 1 sudu kecil serbuk kari


Bahan kuah :

** 1/2 bawang holland cincang

** 2 ulas bawang putih cincang

** 3 sudu buttercup

** 3/4 susu cair ( carnation brand kalo boleh )

** daun kari

** garam




Cara ;:

1. Untuk ayam, perapkan semua kecuali tepung jagung...

2. Panaskan minyak, gaul ayam diperap yang lembap tu kat tepung maka tepung akan salut

3. Goreng dan ketepikan.

4. Untuk bahan kuah pula, panaskan buttercup sampai cair. Masukkan bawang putih dan hollans yang dicincang.

5. Dah naik bau, sila masukkan daun kari dan susu cair.

6. Perasakan dengan garam dan tuang sikit air ikut nak pekat ke cair. Takyah pun takpe.

7. Akhir sekali masukkan ayam dan kacau sebati api tutup.

Siap !!!!

10 comments:

  1. Menarik ni.. terima kasih ats sharing resipinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah sama sama awak. Nanti nak tanya pape drop je komen. Tp memang simple ni

      Delete
  2. Replies
    1. InsyaAllah senang awak...nanti pape x paham drop komen eh.

      Delete
  3. Sedapkan...penah masak sekali 2 hehe..tp best kalau makan kat Jibril 👍

    ReplyDelete

Pahlawan islam masa kini

Disclaimer :  Full kredit untuk Irfan sebab saya share semula sini untuk bacaan. Jenuh nak reread dari telegram. Thank you saudara.  PEJUANG...